Яка найулюбленіша страва в іспанців, скільки алкоголю вони споживають та яким продуктом годують увесь світ – читай про ці та інші цікавинки у добірці.
- Найдорожчий у світі ресторан (за багатьма джерелами) – Sublimotion – знаходиться на о. Ібіса. Рахунок тут становить 1,700 євро.
- Найстаріший у світі ресторан – Sobrino de Botín – знаходиться в Мадриді й працює з 1725 року (занесений до Книги рекордів Гіннесса).
- В Іспанії на кожних 169 жителів (за ін. даними – 175) припадає один бар. Загалом їх близько 260 тис., це більше, ніж у США, наприклад.
- Найулюбленійший іспанський продукт для туристів – хамон серрано. А от самі іспанці надають перевагу картопляній тортильї.
- Найбільш споживаний фрукт в Іспанії – апельсин.
- Уживання чистого алкоголю становить 11,2 літра за рік на одну особу (середній світовий показник – 6,2 літра, дані 2015 року).
- Найуживаніший алкогольний напій – пиво. Як не дивно, але вино, за різними даними, на другому чи третьому місці поряд із міцними напоями.
- Ґаспачо, часниковий суп і косідо (тушковане з овочами й бобовими м’ясо) – найдавніші іспанські стави.
- Іспанія – світовий лідер з виробництва й експорту оливкової олії (45% від загальної кількості).
- Також іспанці не відстають і в її споживанні – 14 літрів на особу за рік. 10. Існує легенда, що “меню дня” вигадав Фрáнко, а запровадило його Міністерство інформації та туризму в 60-х роках з метою популяризації іспанської традиційної кухні.